10 Eylül 2010 Cuma

Bakterilerin Genel Özellikleri

                                  Bakterilerin Genel Özellikleri
Mukopolisakkarit yapılı çeperleri vardır.Olumsuz ortam koşullarında tüm hayatsal faaliyetlerini minimuma indirerek endospor oluştururlar.Bakteriler n kromozomludur.
Üremeleri 2 çeşittir
1-Eşeysiz Üreme:Basit mitoz bölünmelerine dayalıdır.Her 20 dakikada bir bakteri hücresi çoğalır.
2-Eşeyli Üreme:Konjugasyon yoluyla olur.
Konjugasyon:Birey sayısı artmaz.Çeşitlilik sağlar.

Sınıflandırılmaları:
1-Şekillerine göre;
coccus ====>yuvarlak zatürre ve belsoğukluğu
bacillus ====>çubuk şekilli verem ve tifo
spirillum ====>Spiral hastalık etkeni değildir.
2-Boyanmalarına göre;
Gram(+) Kapsülsüzdür.Gram boyasıyla boyanabilir.Dayanıksızdır.
Gram(-) Kapsüllüdür.Çok dayanıklı.Boyanamaz.
3-Oksijen ihtiyaçlarına göre:
Aerob ====>oksijenli solunum yapar.
Anaerob ====>oksijensiz solunum yapar.
Geçici(Fakültatif) Hem oksijenli hem oksijensiz ortamda yaşar
4-Beslenmelerine göre;
a)Ototrof:
1-Fotosentetik
2-Kemosentetik
b)Heteretrof
1-Parazit    Not:İç parazitin sindirim sistemi gelişmemiştir.
2-Saprafit  Not:Çok gelişmiş sindirim sistemi vardır.

Hiç yorum yok: