Enzimler:Biyolojik katalizörlerdir.Canlı hücrelerde gerçekleşen bütün kimyasal reaksiyonları hızlandırır.
Daha az enerjiyle tamamlanmasını sağlar.
Enzimler reaksiyonların başlaması için gereken aktivasyon enerjisini düşürür.
Enzimler apoenzim(Protein),Yardımcı kısım olmak üzere 2 çeşittir.
Yardımcı kısım 2'ye ayrılır.
Koenzim Organik yapılı moleküldür.Vitamin örnektir.
Kofaktör İnorganik yapılı moleküldür.Mineral örnektir.
Apoenzim
*Çok çeşitlidir.
*Enzimin etki edeceği maddeyi sarar.
*Özeldir.
Yardımcı kısım
*Daha az çeşitlidir.
*Asıl etkiyi yapar.
*Geneldir.
Enzimlerin Genel Özellikleri:
*Enzimler reaksiyonu başlatmaz,hızlandırır.
*Reaksiyondan değişmeden çıkarlar.Bu yüzden tekrar tekrar kullanılabilirler.
*Enzimin etki ettiği maddeye substrat denir,substratlarıyla anahtar kilit ilişkisi kurar.
*Substratlarına dış yüzeyden bağlanarak etki ederler.
*Hücre içindeki enzimler ters zincirle sağlanır.
*Takım halinde çalışırlar.
*Sentezlenmeleri sadece hücre içinde olur anca hem hücre içi hem de hüçre dışı çalışırlar.
D. Enzim Reaksiyonunun Hızını Etkileyen Faktörler
- 1. Enzim ve Substrat Miktarı
- 2. Sıcaklık
- 3. pH Derecesi
- 4. Substrat Yüzeyi
- 5. İnhibitörler ve Aktivatörler
Her gen bir polipeptid (protein) dizisinin sentezinden sorumludur.
Bu gen mutasyona uğrarsa, olayın ilgili reaksiyon basamağı gerçekleşemez ve son ürün oluşmaz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder